Regio: Sauerland

Sauerland

Hoogste punt
843,2 m: de Langenberg
Locatie
Noordrijn-Westfalen
Type
middelgebergte
Portaal
Aardwetenschappen
Het Sauerland is een gebied in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen.
De naam Sauerland verscheen voor het eerst in 1266 in schrift als ‘Suderland'[1]. Het wegvallen van de ‘d’ gebeurde vanaf 1400. Om deze reden is de betekenis: Sauerland = zuidelijk land, het meest overtuigend.
In vergelijking met het gebied langs de Rijn meer naar het westen en het Ruhrgebied is het minder dichtbevolkt. Door de natuur tussen de bergen en heuvels, gelegen in de nabijheid van Nederland vormt het een reisbestemming voor veel Nederlanders.
De hoogte varieert van ongeveer 200 m in het dal van de Ruhr tot ruim 840 m in Hochsauerland, in de omgeving van Winterberg. Daar ligt de Kahler Asten, 841,9 m. De Langenberg is met 843,2 m de hoogste berg van het Sauerland en ligt op de grens van Noordrijn-Westfalen en Hessen. Het Sauerland ligt in het stroomgebied van de Rijn en de Wezer. In Sauerland ontspringen verschillende rivieren. Een aanzienlijk deel van deze rivieren wordt onderbroken door stuwmeren, die dienen voor wateropslag, regulatie van het waterpeil, recreatie en soms energievoorziening. Een aantal van de stuwdammen is tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd.
Ligging

Burg Altena

Balver Höhle

Sorpesee
Aan het Sauerland grenzende gebieden, waarbij de grenzen niet precies zijn bepaald, zijn het Bergisches Land in het westen, het Ruhrgebied in het noordwesten, het dal van de Lippe in het noorden en Waldeck in het oosten. Het Rothaargebergte vormt het zuidelijk deel van het Sauerland, waar dat het hoogst is.
Bestuurlijk ligt het in het gebied van het Hochsauerlandkreis, Kreis Soest, Kreis Olpe en het Märkischer Kreis in Noordrijn-Westfalen en Landkreis Waldeck-Frankenberg in Hessen.

Toerisme
Sauerland biedt diverse mogelijkheden voor toerisme:
Er is wintersport mogelijk in de omgeving van Winterberg en Willingen
Er liggen stuwmeren: de Möhnesee, de Biggesee, de Edersee, de Hennesee en de Diemelsee.
Niet te vergeten de Sorpesee, waarvan de dam niet gebroken is tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog vanwege haar afwijkende vorm (recht in plaats van gekromd).
Bij Iserlohn ligt een bekende grot, waar mensen naar binnen kunnen: de Dechenhöhle.
Bij Attendorn, nabij de Biggesee ligt een druipsteengrot genaamd de Attagrot.
Er liggen oude plaatsen: Arnsberg, Meschede, Winterberg, Willingen, Korbach, Bad Wildungen en Attendorn
Er zijn diverse wandelpaden door afwisselend landschap, zoals de bekende Rothaarsteig

Vakantiehuis huren boeken of verhuren in Duitsland u460x307_DE-5643 Brilon-Alme

Brilon-Alme

Deze comfortabele halfvrijstaande woning is gelegen in Brilon en biedt voldoende ruimte voor 6 volwassenen en 2 kinderen. De kamers bevinden zich op…

€ 340.00
Vakantiehuis huren boeken of verhuren in Duitsland u460x307_DE-16220 Willingen

Willingen

Dit kleine studio appartement is gelegen in het wereldbeker skigebied Willingen en biedt u een ideaal uitgangspunt voor uw vakantie. Het appartement is…

€ 439.00
Vakantiehuis huren boeken of verhuren in Duitsland u460x307_DE-13070 Winterberg

Winterberg

Mooi en functioneel vakantieappartement in Winterberg. Het vakantieappartement beschikt over een volledig uitgeruste keuken, een gezellige woon- en eetkamer en een slaapkamer met…

€ 589.00
Vakantiehuis huren boeken of verhuren in Duitsland u460x307_DE-12741 Attendorn

Attendorn

Architectonisch maakt dit fantastische vakantiehuis zowel van buiten als van binnen indruk. Er is perfect gebruikt gemaakt van de combinatie van hout en…

€ 499.00
Vakantiehuis huren boeken of verhuren in Duitsland u460x307_DE-11952 Medebach

Medebach

Dit hoogwaardig ingerichte appartement ligt in Kirchdorf Düdinghausen, wat in 1107 vermelding kreeg, maar vandaag de dag bij de oude hanzestad Medebach hoort….

€ 249.00
Vakantiehuis huren boeken of verhuren in Duitsland u460x307_DE-15400 Winterberg

Winterberg

Het appartement is modern en functioneel en is centraal gelegen ten opzichte van de hele Ski-Arena Winterberg in de buurt van het fietspark….

€ 350.00